10 тона нацистко злато бяха открити в замък в Полша

0

10 тона злато, скрито от нацистите, са били открити в изоставен замък в Полша. Съкровището е на стойност около 600 млн. евро и предстоят разкопки за изваждането му. Според полски търсачи ценният метал е бил скрит в края на втората световна война от немски войници от SS под командването на един от най-приближените на Адолф Хитлер – Хайнрих Химлер.

Местонахождението на златото е било установено след преглед на секретни документи на Райха. Предполага се, че това е съкровището от Берслау, днешен Ворцлав. То вероятно се намира в с. Минковски, на около 50 километра от града.

Замъкът е бил построен от пруския генерал Фредерик Вилхелм фон Зайдлиц. След края на Втората световна война сградата е била използвана полските войски, Червената армия и Червения кръст. След това е била детска градина и кино.

До златото се стигнало, след като търсачите попаднали на писмо от офицера от SS Фон Щайн до жена на име Инга, която била служителка в двореца и негова любовница. „Аз ви поверявам останалите 48 сандъка на Райхсбанк и всичките семейни сандъци. Само вие знаете къде са“, написал той. Информация била събрана и от дневника на друг висш офицер от SS.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили