10 водачи в Русенско останаха без книжка заради неплатени глоби

0
акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

На 10 водачи в Русенско са отнети свидетелствата за управление на МПС заради неплатени глоби. На други 40 са връчени електронни фишове, трима са установени да шофират автомобили без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, установени са още 15 други нарушения, за които са съставени съответните актове или са наложени глоби по фиш.

Това показват данните от първите три дни от специализирана полицейска операция, която се провежда от Пътна полиция. Както ТВН съобщи, акцент в нея са невръчените електронни фишове и неиздължените в срок задължения по Закона за движението по пътищата. Тя е в ход от 30 април и ще продължи до 6 май, неделя. Екипи на Пътна полиция са разположени по пътищата в цялата страна и най-вече по шосетата, водещи към ГКПП, както и в района на самите пунктове. Освен на водачите, проверки за невръчени фишове се извършват и на пътниците, които притежават свидетелства за управление на МПС. В операцията участват и служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, които следят за винетки.

От Пътна полиция напомнят на водачите, че от 21 януари 2017 г. в чл. 171, ал. 1 е в сила нова точка „д“, според която е предвидена принудителна административна мярка –  временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство (шофьорска книжка) на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане. В такава ситуация свидетелството се отнема до заплащане на дължимата глоба. Това може да стане по два начина – онлайн от сайта на МВР или в офис на банка.