100 дни война

0

Днес се навършват 100 дни от началото на руската инвазия в Украйна.

„Военната спецоперация“ според Русия (и война – според Европа, САЩ и съюзниците им) започна с уверения, че управляващите ще бъдат свалени, защото нямат подкрепа от народа в действията си, още на втория ден Путин призова украинските военни да извършват преврат.

Според украинския президента Володимир Зеленски, към днешна дата Русия е окупирала около 20% от територията на страната му, а фронтовата линия е с дължина повече от 1000 километра.

В Северодонецк се водят улични боеве, военни и цивилни се укриват в местния химически завод. По думите на губернаторa на Луганска област, където се намира Северодонецк, 80% от града се контролира от руснаците.

Руските войски в Източна Украйна насочват настъплението си към градовете Славянск и Краматорск. Предприета е офанзива и към Святогорск.

„Руската армия използва цялото си налично въоръжение. Изобщо не щади хората си“, заяви Зеленски.

Според заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев перспективата, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по дипломатически път, става все по-малко вероятна. Той заплаши, че Москва ще удари центровете за вземане на решения, ако Киев използва американско оръжие срещу руски територии. Преди дни бившият руски президент и премиер заяви, че Русия няма да допусне избухването на Трета световна война, но може да реагира незабавно и „супер силно“ в случай, че бъде атакувана.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук