Нормализиране на времето за началото на юли

0
28
валежите

След обилните валежи и хладното време през последните дни на юни, още в началото на юли ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата и валежите чувствително ще намалеят.

Това показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Средната месечна температура ще бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса. Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса.

През първото десетдневие над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, на отделни места със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

В началото на второто десетдневие на юли все още на места ще има превалявания. Впоследствие ще има няколко дни със спокойно, предимно слънчево време. Температурите, след слабо понижение, ще започнат да се повишават. Около средата на периода атмосферата пак ще се лабилизира и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на десетдневието ще започне по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните.