109 години от геноцида над арменския народ

0

На 24 април се почита паметта на жертвите на арменския геноцид. Тази година се навършват 109 години от кървавото злодеяние, отнело живота на близо 1,5 милиона души.

В Русе годишнината ще бъде отебязаана от 18.00 часа в двора на арменската църква „Сурп Аствадзадзин“ с възпоменателна церемония с полагане на венци и цветя.

С името „арменски геноцид“ се назовават събития в периода 1915-1916 г. Тогава в Османската империя са извършени масови кланета и насилствена масова депортация на над един милион арменци. Темата и до днес продължава да предизвиква спорове дори на международно ниво, тъй като Република Турция отказва да признае случилото се за геноцид.

До момента над 25 държави са признали геноцида над арменците. България все още не е сред тях. На 24 април 2015 г. българският парламент призна „масовото изтребление“ над арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., като замени думата „геноцид“ в първоначално предложения текст на документа.

Въпреки че на държавно ниво решение все още няма, множество общински съвети в страната, сред които и Русе, вече са признали геноцида над арменците.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук