Българин е в неизвестност след пожар на ферибот край Гърция (видео)

0

Най-малко 11 души са в неизвестност след пожар на ферибот край бреговете на Гърция, съобщиха местните медии. Сред тях е и български гражданин. Плавателният съд е изпълнявал курс до Италия.

По първоначални данни пожарът е избухнал малко след отплаването. На борда са пътували 37 български шофьори. 35 от тях са спасени, един е в неизвестност, а един е останал заклещен на кораба заедно с турски шофьор. В момента се извършва спасителна акция от гръцката полиция и пожарна с цел спасяване на двамата. 33 камиона на транспортната фирма са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро.

„На този кораб се качихме от Игуменица и пътувахме за Италия. Работя като шофьор на камион. Бяхме легнали, заспали в каютите и към 3.30 – 4.00 часа ми замириса на пушек. Момчетата, с които бяхме в каютата, събудих ги – викам – тук става нещо, защото чувам тропат от персонала. Излязох да видя какво става и видях, че гори корабът. Събудих ги. Организацията беше добра. Събраха ни на безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намират в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите, и документите – всичко изгоря. Нямаше шанс как да се загаси огъня“, разказа пред БНТ един от българските шофьори – Румен Методиев от Петрич.

На борда са пътували предимно професионални шофьори. Били са натоварени и около 160 камиона.

Спасените пътници са били евакуирани на о-в Корфу. Има информация, че един от членовете на екипажа е пострадал. Според Методиев организацията на спасителната операция е добра. Той обясни, че вероятно ще бъдат върнат в Игуменица и след това ще се приберат в България.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили