110 години по-късно: Фердинанд отново обяви Независимостта на България

0
110

Хиляди се събраха на обновената гара Трапезица във Велико Търново, за да се докоснат до възстановката на събитията, където 110 години по-късно княз Фердинанд отново обяви Независимостта на България. Царската композиция, теглена от автентичен парен локомотив, спря на емблематичната гара Трапезица, за да ознаменува великия държавнически акт. Уникалната възстановка се провежда за пръв път и има за цел да пресъздаде величието на подвига, с който страната ни се опълчва на Великите сили.

Атмосферата от началото на ХХ век беше пресъздадена от членове на дружество „Традиция“. С файтон пристигна тогавашният кмет на града, който посрещна композицията. А монархът, пресъздаден от Милен Иванов – актьор от МДТ „Константин Кисимов“, прочете текста на манифеста, с който страната ни е обявена за независима: „Нищо не бива да спъва България, нищо не трябва да пречи на преуспяването й . Такова е желанието на народа ми, такава е неговата воля, да бъде според както той иска…Горд съм, че след дълги векове успях да подновя прекъснатата верига на царствените му вождове. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!“ – точно както преди 110 години, обявеният вече за цар Фердинанд, прочете и поздравленията на монарсите от цяла Европа.

Възстановката се оказа незабравимо преживяване най-вече за децата, които не пропуснаха да се снимат с парния локомотив и дори да се качат на машината, с която преди повече от век се е возил българският политически елит.

Много хора предпочетоха да си купят билети, за да могат също да се возят на специалната композиция, където в царския вагон успяха да чуят как Фердинанд и неговите приближени обсъждат прочитането на манифеста, с който България става независима страна и споделиха, че усещането е невероятно и изпитват чувство на гордост.