120 000 лева годишно нужни, за да няма винетки до кварталите, Общината ги нямa

0
370

Около 120 000 лева годишно ще струва на община Русе евентуалното премахване на изискването за закупуване на винетка за живеещите в кварталите Образцов чифлик и ДЗС, както и за работещите в индустриална зона ТЕГРА.

Това каза директорът на общинската дирекция “Екология и транспорт” в Русе Георги Игнатов по повод на постъпилите сигнали на граждани, за които ТВН вече съобщи.

Преместването на знак “винетка” означава, че ангажиментът по поддържането на участъците ще се прехвърли от агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ върху община Русе, поясни Игнатов. Изчисленията на общината показват, че исканото разширяване би струвало 120 000 лева годишно, тъй като разходът за поддръжка на километър автомобилен път е 5000 лева. Такава промяна би поставила въпроси и към фирмите по сметосъбиране, сметоизвозване, снегопочистване и ремонт на пътя, с които има сключени договори за определена територия. Ако тя бъде разширена, това означава допълнителен ресурс и за тях.

Към настоящия момент общината има сключен споразумителен протокол с АПИ. На територията на общината има 41 км пътна мрежа, за поддържането на която от агенцията превеждат около 250 000 лева, които са недостатъчни и община Русе дофинансира разходите.

“Ако се направи разширение, АПИ ще трябва да отпуснат допълнителни средства или общината да задели още 120 000 лева от своя бюджет”, каза още Игнатов. Той уточни, че исканията са за пътуване без винетка по около 24 км републиканска пътна мрежа.

Единственият вариант, който Общината може да обмисли, е да помогне с плащането на винетките за най-бедните граждани и така да покаже социална ангажираност към проблема.