15 200 русенци се подписаха под искане за референдум за чист въздух

0
Референдумът за чист въздух над Русе

15 200 русенци се подписаха под искането за провеждане на референдум за чист въздух над Русе. Това съобщи пред журналисти председателят на организационния комитет за провеждане на допитването. По думите му, с това изискването за събиране на подписите на най-малко една десета от броя на участвалите в последните избори е изпълнено. Изисквания от закона „праг“ е 14 000 подписа, но въпреки това подписката ще продължи до крайния възможен срок – 23 януари, тъй като проверките на инициаторите са показали, че около 7 на сто от подписалите се не отговарят на изискванията – не са с постоянен адрес в Русе, нямат определената от закона възраст, за да участват в избори и т.н.

Целта ни е да внесем повече подписи, за да може при евентуално отпадане след проверката в ГРАО на част от подкрепилите подписката да останат достатъчен брой хора, за да бъде разгледано искането в Общинския съвет, уточни Бойко Никифоров.

Инициаторите предлагат 4 въпроса за допитването:

  • Искате ли Общински съвет да приеме наредба, с която да забрани строежа и експлоатация на предприятия, които отделят в атмосферата вредни емисии и миризми?
  • Искате ли около производствените зони да бъде изграден зелен пояс от дългогодишна растителност?
  • Искате ли дейностите озеленяване , почистване и ремонт на общинска собственост да бъдат извършвани само от Община Русе, без възлагане на други фирми?
  • Искате ли пречистването на питейната вода да се извършва по метод без хлор и хлорни съединения?

На 23 януари подписката, събирана от над 900 доброволци, в писмен вид ще бъде внесена в Община Русе. Технологията изисква в едномесечен срок ГРАО да се произнесе върху тяхната валидност и при преминаване на законовата „бариера“ – до месец по-късно тя да бъде разгледана на заседание на Общинския съвет.  Според прогнозите на инициаторите, при добро стечение на обстоятелствата референдумът може да бъде проведен преди или заедно с изборите за европейски депутати.

Ако допитването стане факт, това ще бъде първият референдум в най-новата история на Русе.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили