Вързаното с вериги дете в Провадия било проблемно

0
196

Настаниха в Кризисен център във Варна 14-годишното момиче, което беше открито с верига на крака в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия. Направена му съдебно-медицинска и психиатрична експертиза. Междувременно Прокуратурата започна разследване, по случая се самосезира и Агенцията за закрила на детето.

През следващите 3 месеца детето ще остане на сигурно и защитено място, в кризисен център във Варна. Там с него вече работят психолози. Момичето беше открито вчера сутринта от охранител в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия.

„С някакъв балтон беше, надолу с къси гащета и трудно ходеше. Видях я, че се навежда да вдига нещо от крака си. И като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака и с катинар.Веригата беше не синджир, а веригата беше тежка. Не можеше да ходи без да я държи“, разказва Светльо Трифонов.

Обадил се на директора на училището, после и в полицията, които прибрали детето.

„Гюлджан е наша ученичка в 8 клас. Приета е по общия ред, т.е. не е дете със специални образователни потребности, живо дете, усмихнато. Не живее при семейството си, изоставена е от майка си и от баща си и се отглежда от леля й“, обясни Тихомир Тодоров – директор на ПГ по туризъм в Провадия.

Лелята вързала момичето, за да не бяга от вкъщи и да краде от съседите. Детето е избягало късно вечерта от вкъщи, като се е освободило от леглото, където е спяло. Но веригата е останала на крака му и с нея то отишло в двора на гимназията, където е пренощувало до сутринта .

„По принцип детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи. Рагистрирано е в комисията за борба с противобществени прояви към общината.“, коментира кметът на Провадия Жоро Илчев.

Няма сигнали за домашно насилие над момичето в миналото. Социалните проверявали семейството, но не открили нищо притеснително. Директорът на училището обяснява, че лелята се е интересувала от детето. Искала му е седмично разписание и питала кога момичето ходи и си тръгва от училище.

След инцидента и лелята, и институциите предпочитат да мълчат. Началникът на отдел Закрила на детето в Провадия Бисерка Йорданова отказва коментар и пренасочва към Агенцията в София.

Прокуратурата образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче. Тепърва ще се решава съдбата му – дали да бъде изведено за постоянно от дома на лелята и настанено при приемни родители или не. А община Провадия ще обмисля финансова помощ за близките, които са в много затруднено положение.