15 882 подписа срещу съкратеното производство при жестоки убийства

0
124
15 882 подписа

15 882 подписа с искане за спешни промени в Наказателния кодекс в частта зa тeжки криминални престъпления внесоха в парламента близки на жертви, пострадали при подобни деяния. Сред основните им искания е премахване на съкратеното производство при жестоки убийства, което позволява присъдата на извършителя, при направени самопризнания, да се намалява с до една трета – инициатива, която близките и колегите от ТВН на зверски убитата на 6 октомври 2018 г. подеха преди няколко месеца. Тогава адвокат Андрей Желязков формулира кратко и ясно изменение на чл. 369а от НПК – при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие да се допуска само след съгласието на всички страни – прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв.

В навечерието на местните избори политическите сили най-сетне „прегърнаха идеята“ и парламентарната правна комисия започва обсъждане на внесените предложения за промени. Предложения за отпадане на възможността извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване, при признаване на вина, да получават по-леки наказания, са внесли от БСП и ВМРО. От ГЕРБ пък предлагат съдът да има право на преценка дали да редуцира наказанието, дори и когато подсъдимият е направил пълни самопризнания. Предложението на ГЕРБ е редукцията да не е една трета, както е сега, а една пета. По думите на председателя на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова от ГЕРБ, с оглед бързината на съдебния процес, е необходимо да остане възможността за редукция на наказанията при тежки престъпления, когато извършителят направи самопризнания.

Въпрос на време е да видим, какви стъпки ще предприемат народните избраници. Дано, с оглед приближаващите избори, не се приеме за пореден път някое недоносче,