150 деца и родители от Русе посетиха люлката на книжовността

0
48
150 деца и родители от Русе

150 деца и родители от Русе бяха в люлката на книжовността – първата българска столица Плиска и изкачиха платото на магнетичния средновековен барелеф с Мадарския конник.

В навечерието на най-българския празник 24 май, 150 деца, родители и педагози от ДГ “Детелина”, ДГ “Звездица”, ДГ “Русалка”, ДГ “Незабравка”, ДГ „Зора“ и ДГ “Снежанка” видяха отблизо българската азбука в двора на буквите в музейния комплекс Стара Плиска. В ролята на исторически изследователи, те участваха в образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“.

За децата и техните родители бе незабравимо преживяване да се докоснат до  истински експонати и пресъздадена в детайли атмосфера на книжовната школа. В музея на восъчните фигури всички затаиха дъх пред хановете и царете на Първата българска държава. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий в един глас всички деца казаха думите на „говорещата“ азбука на българите, глаголицата, която предава древни послания и познание, смятано от историци и учени от цял свят за изключително културно-просветно достижение.