150 варианта за новия данък върху мощните автомобили обсъждат в Добрич

0
98

Над 150 са вариантите за промяна на данъка върху моторните превозни средства, след приемането на т.нар. екологичен компонент, съобщиха от Община Добрич. До 21 декември местната администрация трябва да промени и Наредбата за налозите, които влизат в сила от следващата година.

Цяла седмица финансистите на Община Добрич се занимават с изчисления за новия данък върху колите. Проектът за промени в Наредбата за местните данъци и такси трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане до 21 декември, тъй като срокът за влизане в сила на новия налог е 31 декември.

Категорично ясно е, че драстично се вдига данъкът за мощните автомобили, които досега се водеха в категория N1. Оттук нататък следват разчети за новия начин на облагане на превозните средства в категориите за възраст и екология.

Освен на публично обсъждане, новите ставки трябва да бъдат подложени и на гласуване в Общински съвет. През следващата седмица от местната администрация ще подготвят примери как конкретно се променя данъкът за автомобил от дадена категория.