155 години от рождението на Петър Дънов

0
255
155 години от рождението на Петър Дънов

На днешния ден се навършват 155 години от рождението на Петър Дънов – най-популярния духовен учител в новата история на България.

Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя Беинса Дуно или само Учителя, е български богослов, основател на дъновизма. Културното и духовно наследството, което оставя, е сред значимите у нас – повече от 5000 лекции, 150 музикални авторски произведения и танцът паневритмия, познат в целия свят.

Петър Дънов е син на свещеник. Роден е в с. Николаевка, недалеч от Варна, където завършва гимназия. Следва богословие и медицина в Америка, след като се завръща в България, се занимава с френологични изследвания, после се отдава на чисто духовна работа – проповед и живот в съгласие със своите схващания. През 1897 г. със свои съмишленици основава във Варна Общество за повдигане религиозния дух на българский народ, прераснало през следващите години в Общество Бяло Братство с около 40 000 последователи и с центрове в почти всички селища на страната. Представя се за един от мировите учители, които се появяват на всеки 2 000 години, за да обновят света чрез учението си.

Автор е на книгата “Науката и възпитанието. Началата на човешкия живот“. Умира на 28 декември 1944 г. в София.

Отбелязването на годишнината ще бъде увенчано с изпълнение на хор „Виделина“, съставен от певци от различни страни (Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и др.) Песните се изпълняват на български език. Хорът е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 г., както и във Франция и Швейцария. Концертът на “Виделина” ще е на 12 юли от 20 ч в зала “Борис Христов” в Пловдив и ще е под диригентството на маестро Йордан Камджалов.

petar_danov01