16 години от атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк

0
101
18 години от атентатите

Навършват се 16 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон, които записаха една от най-големите трагедии в историята на САЩ и разтърсиха целия свят

16 години по-късно, той продължава да бъде наричан “атентатът на атентатите”.

На 11 септември 2001 година, светът стана свидетел на безпрецедентно нападение. Два самолета се удариха в кулите близаци в Ню Йорк, трети порази Пентагона.

В 8:46 местно време самолет “Боинг-767” се врязва в Северната кула на Световния търговски център. 15 минути по-късно CNN предава на живо от мястото на сблъсъка, а пред погледа на милиони зрители по целия свят, втори самолет се врязва в Южната кула. Точно 37 минути по-късно трети самолет удря сградата на Пентагона във Вашингтон.

В следващите часове двете кули не издържат на пламъците и рухват. По официални данни жертвите са близо 3000, ранените около 6000. Загиват и най-малко 300 пожарникари по време на спасителните операции. Повече от година продължава разчистването на останките. Част от жертвите никога не са идентифицирани.

Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.