17-те, които ще ни представляват в Европа

0

Централната избирателна комисия окончателно имената на тези, които ще представляват страната ни в Европейския парламент.

В него България има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС – петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, „БСП за България“ – два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”.

Петте мандата на ГЕПБ-СДС получават Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички ще се присъединят към групата на ЕНП.

Трите депутатски места от ДПС ще бъдат заети от Илхан Кючук, Танер Кабилов, бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата – Елена Йончева, която до момента беше евродепутат от БСП. Тя влиза в европарламента след като Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС и третата – Искра Михайлова, се отказаха от местата си. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

ПП – ДБ също получават три депутатски места. Листата им е сериозно пренаредена от преференциите и така се получава, че в Брюксел заминават бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, Христо Петров (известен като Ицо-Хазарта) и Радан Кънев. До момента Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП – Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят. ПП декларираха желание да бъдат част от Либералите, където са и ДПС.

Три места в Европарламента печели и „Възраждане“. Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова.

БСП до сега имаше петима представители в Европарламента, но вече те ще бъдат само двама. Водач на листата е Кристиян Вигенин, втори е Румен Гечев. Той обаче е изместев с преференции от Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента. Те ще се присъединят към групата на социалистите и демократите.

ИТН изпращат един представител – Ивайло Вълчев.

Днес ЦИК трябва обяви официално и получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите в изборите за народни представители. До неделя трябва да станат ясни и имената на всички 240 депутати от 50-то Народно събрание.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук