176 години от рождението на Апостола

0
182 години от рождението на

Васил Иванов Кунчев, както е рожденото име на Апостола, е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в град Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка.

Най-светлият образ в българската история остана в паметта на българите и с няколко крилати фрази, най-популярната от които е: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако губя, губя само мене си…“

Васил Левски е по-малко известен с официалното си име, и с духовното си име дякон Игнатий. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години, в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата или само Апостола. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

На 26 декември 1872 г. Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Съдът го осъжда на смърт чрез обесване. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

С гласовете на близо 60 000 българи през 2007 г. Апостола беше избран за „най-великия българин“ на всички времена.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук