18-годишен крадец на коли остава в ареста

0
Обвиняем за разпространение на наркотици

18-годишния Н. А., който е привлечен като обвиняем за кражба на два автомобила, остава в ареста.

Това реши състав на Районния съд в Русе, отхвърляйки молбата на тийнейджъра за изменение на наложената му мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Младежът е  привлечен в качеството на обвиняем за това, че в периода от 23.10.-15.11.2021 г. в гр. Ветово противозаконно отнел два чужди автомобила – „Форд Фюжън“ и „Мицубиши Каризма“. Освен това, едната кола била увредена.

Като мотив за искане на по-лека мярка защитата е посочила влошено здравословно състояние на обвиняемия.

Според магистратите обаче, понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Затвърждава се направения извод за обосновано предположение относно авторството на Н. А. в извършване на престъплението, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години. Освен това, младежът има условна присъда за кражба, което обуславя наличието на реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление. Относно твърдяното влошено здравословно състояние съдебният състав приема, че законодателството на Р България предвижда и гарантира възможност на лишените от свобода и задържаните под стража да бъде провеждано адекватно лечение.

Определението на Районен съд – Русе, с което е отхвърлено искането на Н. А. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.