19-годишен германец каца на Червения площад, уволняват 300 офицери (видео)

0

На 28 май 1987 г. пилот от Западна Германия навлиза без разрешение в руското въздушно пространство и се приземява посред бял ден на Червеният площад в Москва, припомня БТА.

Пилотът Матиас Руст, 19-годишен, управлява малък едномоторен самолет „Чесна”, пресича въздушните траници на Съветския съюз в района на град Кохтла-Ярве. Полетът на самолета над съветската територия не бе пресечен и той каца на Червения площад, близо до църквата „Свети Василий“. На пристигналите служители от КГБ той заявява, че иска да говори със съветския лидер Михаил Горбачов.

През месец септември 1987 г. пилотът е осъден на четири години лишаване от свобода. През 1988 г. Руст помилван с решение на Президиума на Върховния съвет на СССР и е изгонен от страната.

Михаил Горбачов „реагира изключително бързо и по западен маниер” на неспособността на съветската противовъздушна отбрана да открие самолета. След инцидента от длъжност са освободени министърът на отбраната на СССР, командващият Противовъздушната отбрана и още около 300 офицери.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук