19 юли – Ден на българската дипломатическа служба

0
Снимка: Цветна репродукция на портрета на Надежда Станчова/Лейди Мюър от Джон А. М. Хей, Англия, дарен на Националния исторически музей на България от наследниците на Димитър Станчов

На 19 юли, от 1999 година насам, се отбелязва професионалният празник на българската дипломатическа служба. Точно на тази дата преди 143 години, по указ на Княз Александър Батенберг, са били назначени първите български дипломатически представители в чужбина. Драган Цанков, Евлоги Георгиев и Димитър Кирович получиха задачата да представят страната ни в Цариград, Букурещ и Белград.

През годините поколения български дипломати активно са допринесли и продължават да допринасят за развитието на многостранното международно сътрудничество, устойчивото развитие, мира и сигурността в света. Изключително важно място в българската многостранна дипломация заема Постоянното представителство на Република България в Женева – най-старото българско дипломатическо представителство в областта на многостранните международни отношения. Още през 1920 година България става член на първата международна организация с универсален характер – Обществото на народите, а през април 1921 година встъпва в длъжност и първият български дипломатически представител в Женева.

Един от изявените представители на българската дипломация през периода на Обществото на народите е Надежда Станчова (1894-1957) – първата жена-дипломат на Балканите и в Европа. Тя взима участие в мирните конференции в Париж и Геноа. Известно е, че временно управлява Легацията на България в Лондон и бива назначена като първи секретар в Легацията на България в САЩ. Надежда Станчова е полиглот и единствената известна жена-преводач, която е работила в Обществото на народите. Тя е журналист и редактор в Би Би Си. Своето обширно знание и многоезичие тази образована българка безспорно е допринесла за утвърждаването на ролята на жените в дипломацията.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук