Ясен е най-вероятния шеф на ЦИК, кого номинираха партиите?

0

Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС най-вероятно ще оглави новата Централна избирателна комисия.

Това стана ясно след проведените днес от президента Румен Радев консултации с парламентарно-представените политически сили. Въпреки изразеното от някои политически сили несъгласие, кандидатурата на бившия заместник вътрешен министър беше единствената, представена пред държавния глава.

Според приетия Изборен кодекс, квотите в ЦИК се разпределят по следния начин: 4 места за ГЕРБ-СДС, 3 за „Има Такъв народ“, 3 за БСП, 2 за ДПС, 2 за Демократична България и 1 за „Изправи се! Мутри вън!“

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството на Комисията, под една или друга форма.

Кои са предложенията на политическите сили?

ГЕРБ-СДС, предлагат за членове комисията Димитър Димитров, преподавател в СУ. Член е комисията от 2019 г. Експерт в парламентарните временни комисии, изработили последните версии на Изборния кодекс; Георги Баханов, който е и в сегашния състав на ЦИК, и Йорданка Ганчева.

„Има такъв народ“ номинира Камелия Нейкова, юрист, за заместник-председател на ЦИК. Другите предложения са за Елка Тодорова и математика проф. Любомир Гаврилов.

От БСП предлагат Емил Войнов за член и заместник-председател на ЦИК. За членове на комисията са предложени политологът Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева, която е работила като експерт в ЦИК.

ДПС предлагат Севинч Солакова, която от 2011 до днес е секретар в комисията. Второто предложение е Ерхан Чаушев, който и в момента е член на ЦИК.

„Демократична България“ предлага социолога Светлозар Томов за заместник-председател и Любомир Георгиев за член на ЦИК.

„Изправи се! Мутри вън!“ предлагат за заместник-председател Росица Матева.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили