2 г. затвор и 5 години без книжка за водач, хванат втори път дрогиран зад волана

0

2 години ще прекара в затвора беленчанинът А. С., а за срок от 5 години шофьорската му книжка ще остане „на трупчета“. Освен това А.С. ще трябва да плати и глоба в размер на 1200 лв.

През януари 2022 г. А.С. управлявал автомобил по улиците на гр. Бяла .  Видял полицейски патрул и се притеснил, защото бил употребил три вида наркотик. Спрял рязко и обърнал посоката на движение. Въпреки подадения му звуков и светлинен сигнал, той не отбил, а започнал рисково да управлява автомобила, застрашавайки живота и здравето на останалите участници в движението. Преминал през няколко улици и се блъснал в бетонна ограда на ул. „11-ти декември“. Полицейските служители, които го следвали неотлъчно, му извършили проверка, при която им направило впечатление, че лъха на алкохол и се държи неадекватно и агресивно. Техническите средства констатирали 0,83 на хиляда концентрация на алкохол и положителен резултат за употреба на кокаин и метамфетамин.

А. С. вече е бил осъждан веднъж през 2020 г. отново за управление на МПС след употреба на наркотични вещества (кокаин). Тогава му е било наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и 10 месеца лишаване от право да управлява МПС.

А. С. признал вината си пред състав на Районен съд – Бяла и поискал съкратено производство, при което съгласно чл.58а от НК съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3. Първоначално определените 3 години лишаване от свобода са били намалени с 1/3 и на А. С. са били наложени наказания лишаване от свобода за срок от 2 години при първоначален строг режим, глоба в размер на 1200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години. Приспаднато е било времето, през което е бил задържан, считано от 10.10.2022 г. Било е приведено в изпълнение и наказанието от 10 месеца лишаване от свобода по условната присъда също при строг режим.

Подсъдимият счел наложените му наказания за явно несправедливи и поискал от второинстанционния съд да ги намали. Тричленният съдебен състав е констатирал, че Районен съд – Бяла правилно е отчел както смекчаващите (признание на вината и изразено съжаление), така и отегчаващите (лоши характеристични данни и 67 наказания за нарушения на ЗДвП) отговорността обстоятелства. Според въззивните магистрати, наложените от първата инстанция наказания в размер около средния предвиден от закона са законосъобразни и справедливи, а намаляването им би било проява на неоправдано снизхождение към подсъдимия, с което не биха се постигнали целите на наказанието, насочени към коригиране поведението на А. С. като водач на МПС.

След потвърждаването от Окръжния съд, присъдата на Районен съд – Бяла вече е в законна сила.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук