20 000 домакинства в Община Кубрат заплашени да останат без вода

0
142
20 000 домакинства в Община Кубрат

20 000 домакинства в Община Кубрат са заплашени да останат без вода от сряда, 12 декември.

Това става ясно от съобщение на ЕНЕРГО-ПРО, разпространено до медиите. От електроразпределителното дружество вече са преустановили електрозахранването на административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в Кубрат. Причината е, че до момента споразумение не е подписано и дългът на водното дружество не е гарантиран от Община Кубрат.

На практика местната власт в Кубрат демонстрира привидна готовност за преговори, но няма предприети адекватни мерки за погасяване на задълженията, се казва в съобщението. От дружеството допълват, че ако Община Кубрат не реагира до сряда, 12 декември, е предвидено да спре захранването на всички водоснабдителни съоръжения на ВиК „Меден кладенец“. Ако това стане, без вода ще останат 20 000 домакинства в Община Кубрат.

Крайната мярка за спирането на електрозахранването е продиктувана и от решението от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от Община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация „Водоснабдяване-Дунав“ Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК „Меден кладенец“ и неговите задължения ще станат несъбираеми, се казва още в съобщението на ЕНЕРГО-ПРО.

Натрупаните дългове затрудняват електроснабдителното дружество да заплаща задълженията към фонд „Сигурност на електроенергийната система“, цените за пренос и достъп до ЕСО, ДДС и други. Това затруднява нормалното функциониране и застрашава сигурността на цялата електроенергийна система, пишат още от ЕНЕРГО-ПРО.

Както ТВН вече писа, ВиК „Меден кладенец“, което е 100 процента общинско дружество, има неизплатени задължени към електродоставчика за над 3 милиона лева.