20 000 км пътища се нуждаят от цялостна рехабилитация

0
36
20 000 км пътища се нуждаят

20 000 км пътища се нуждаят от цялостна рехабилитация, каза регионалният министър Николай Нанков на конференция във връзка с пътната инфраструктура в страната.

По думите му, в момента около 8000 километра републикански и 12 000 километра общински пътища се нуждаят от спешна пълна рехабилитация.

„Практиката да се кърпят дупките по пътищата трябва да спре и да се премине към рехабилитиране“, каза министърът. Той допълни, че за пътна безопасност в периода 2020-2030 г. ще са нужни над 3,3 млрд. лв. С уговорката, че не е панацея, министърът посочи, че тол системата, когато бъде въведена, ще даде огромен ресурс, почти три пъти по-голям от съществуващия към момента и част от него ще бъде насочена към подобряване на пътната безопасност във всичките й аспекти. „Разбира се бюджетните средства, тези на общинските администрации също ще бъдат използвани и в този си ракурс“, каза министър Нанков. Той допълни, че до 2030 година в страната ще има над 990 километра магистрали и скоростни пътища.

„Самите нови магистрали и скоростни пътища са един немалък инструмент, средство в борбата за пътна безопасност“, каза още министърът.