20 милиона лева за дигитално оборудване на учебни кабинети

0
102
20 милиона лева

Допълнително 20 милиона лева ще бъдат дадени от държавния бюджет за дигитално оборудване на учебни кабинети в средното образование с акцент върху природните науки.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Враца.

Министър Вълчев допълни, че анализите показват, че обучението по природни науки чрез информационни технологии е с най-висока ефективност.

Сега 40 на сто от специализираните учебни кабинети в българските училища разполагат с дигитално оборудване – компютри, проектори, интерактивни дъски, а целта е през следващите години такова оборудване да имат всички кабинети, каза Красимир Вълчев. Той уточни в отговор на въпрос, че допълнителните средства ще бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Повече от 1000 училища в страната ползват електронни платформи или електронни ресурси в образователния процес, каза още Вълчев. Той посочи, че сега МОН подготвя голям проект по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, по който трябва да бъде създадена платформа със споделени образователни ресурси. Електронните учебни ресурси ще бъдат безплатни за ползване от учители и ученици. Проектът е в процес на оценка, но се очаква чрез неговото изпълнение учебниците да не бъдат единствените източници за информация и обучение, допълни просветният министър.