201 станаха поразените от коронавируса, капацитетът ВМА и “Пирогов” изчерпан

0
403

11 са новите случаи на коронавирус за днешния ден, съобщи на редовния брифинг във ВМА началникът й и ръководител на Централния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. С това общият брой на заболелите става 201.

Новите случаи са в Дупница – 1 пациент, семейство от Пазарджик от двама души, в Добрич има още един контактен пациент, останалите 7 нови случаи са в София. Статусът и броят на контактните лица в Пазарджик се изяснява.

Изчерпан е капацитетът ВМА и Пирогов за прием на пациенти, затова Щабът ще предложи на МЗ да издаде заповед всяка една болница независимо от вида на собствеността й, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, които да работят с пациенти, болни от коронавирус. Лечебните заведения трябва да са оборудвани и с реанимационни легла, каза още ген. Мутафчийски.

Относно слухове, че първите симптоми на коронавируса са загуба на обоняние, ген. Мутафчийски съобщи, че такива симптоми не се наблюдават. Първите симптоми са задух, усещане за натиск върху гърдите, суха кашлица, отпадналост и температура. В редки случаи се съобщава и за разстройство, допълни началникът на ВМА