Подобряват чистотата на въздуха в 21 общини с 610 млн. лв.

0

Министерството на околната среда и водите отвори мярката за подмяна на старите топлоуреди на дърва и въглища с нови екологични. Това съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и обяви началото на процедурата „За по-чист въздух“. Тя е финансирана с 610 млн. лв. по Програма „Околна среда“ (ПОС) за периода 2021-2027 г. и е насочена към 21 общини с нарушено качество на атмосферния въздух (КАВ).

Общините ще могат да кандидатстват през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН). Предвидени са и безплатни консултации към домакинствата, за да се види кой електроуред ще е подходящ за тях. Ще се оказва и съдействие за попълване на заявленията за кандидатстване.

Близо 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в тези 21 общини, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни топлоуреди“, съобщи министър Карамфилова.

За домакинствата първата стъпка е да подадат заявление в съответната община, за което също ще получат съдействие от администрацията там и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред. Общините ще имат ангажимент да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива, и да ги предадат за рециклиране.

Допустими получатели ще бъдат само домакинствата, които получават помощи за отопление през отоплителния сезон при определени условия, поясни също тя. От МОСВ заявиха, че това се предвижда за по-следващ етап, когато има дефиниция за енергийно бедни домакинства и те се регистрират в Министерството на труда и социалната политика. Тогава тези семейства ще имат възможност да кандидатстват и за фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпа въздух-въздух, отбеляза главният директор на Главната дирекция ОПОС Галина Симеонова.

 

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук