Лекари от Русе с отворено писмо срещу насилието над медици

0

Отворено писмо срещу насилието над медици разпространиха лекари от УМБАЛ „Канев“ в Русее.

В него те приканват да започне диалог между пациенти, институции и граждани. „Всичко се свежда до лошата комуникация и липсата на доверие в лекарите, а такова лечение е обречено на неуспех. Вербалната и физическа агресия въздейства на всички лекари, а всеки загубен пациент се преживява заедно с близките. Написахме това отворено писмо, не само за да фиксираме промените, но и да дадем предложения как да бъдат решени проблемите“, е становището на медиците,

Пълният текст на писмото:

ДО: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

КОПИЕ ДО: ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

ПОСТОЯННАТА ЗДРАВНАТА  КОМИСИЯ,

БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ,

 НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ОТНОСНО: Становище и предложения на лекарите от УМБАЛ „ КАНЕВ“ Русе във връзка със зачестилите прояви на агресия към медицински лица

 

          Уважаема г-жо Министър на здравеопазването,

          Уважаема г-жо Омбудсман,

          Уважаеми г-н Председател на здравната комисия,

          Уважаеми Председател на Български лекарски съюз,

          Уважаеми Председател на Националната пациентска организация,   

 

Ние сме лекари, които работят в една от най-натоварените болници в област Русе – Университетска болница за активно лечение “Канев”. Всеки един от нас се чувства призван да лекува и да облекчава страданието на болните, да откликва на нуждите им по възможно най-адекватния начин, независимо от продължаващата вече две години борба с Ковид-19.

Пандемията постави на изпитание цялото общество, здравната система, медицинските специалисти, пациентите и техните близки. Свикнахме с безкрайните дежурства и това да сме разделени от нашите семейства, за да ги предпазим.  Някои колеги изпитаха тежестта на болестта и успяха да я преборят, докато други загубиха битката.

Наложените противоепидемични мерки, които бяха абсолютно необходими, ограничиха възможността на пациентите и техните близки да се срещат, разговарят и подкрепят. Това стана причина да бъде нарушен нормалния контакт между нас, като лекари и близките на пациентите. Подаваната информация по служебен път за състоянието на пациента не замести контакта между него и неговите близки. Наложените неизбежни ограничения отвориха път на недоверието, страха, ширещите се в обществото слухове. Зачестиха случаи на вербална и физическа агресия срещу лекари и медицински персонал. Това изисква решения, спешно обсъждане на причините за зачестяващите агресивни прояви и вземане на адекватни мерки за тяхното предотвратяване.

Неглижирането на този проблем, освен, че пречи на нормалното функциониране на здравната система, действа демотивиращо на работещите в нея, които все по – често си задават въпроса за смисъла от това да упражняват професията си в Родината. От друга страна, решаването на проблема не може да се свежда до завишаване санкциите по отношение на извършителите на тези посегателства, засилване на видео наблюдението и охраната в здравните заведения.

Необходимо е спешно да се постави началото на процес по възстановяване на толерантността и уважението на пациентите и техните близки към лекарите и медицинските специалисти. Това трябва да включва:

  • доверие в правилността на провежданото лечение;
  • доверие в необходимостта от наложените ограничения на контактите;
  • подобряването на възможностите на комуникация между пациентите и техните близки, в условията на противоепидемични мерки .

 

Ние предлагаме това да бъде постигнато чрез:

  • разяснителни кампании;
  • обучение на медицинските кадри в умения да разпознават склонни към агресия пациенти, близки на пациенти и да предотвратяват възникване и развитие на конфликтни ситуации, както и действия по време на такива;
  • да се изработят подходи за съобщаване на близки на пациенти за неблагоприятни прогнози от изхода на провеждано лечение, за настъпила смърт и причините за нея;
  • кампании, чрез средствата за масова информация за убеждаване на гражданите, че вербалната и физическа агресия към лекари и медицински специалисти води единствено до влошаване на качеството на тяхната работа и би могла да доведе до създаване на опасност за живота и здравето на болните.

Считаме, че всичко това може да се реализира чрез обсъждане и вземане на съответните решения от БЛС с помощта на пациентски организации, в продължаващото обучение на медицинските кадри, посредством средствата за масова информация и кампании провеждани от лечебните заведения.

 

Лечение без взаимно доверие е обречено на неуспех!

 

Хипократ е казал: “Има две неща: наука и предубеденост, науката създава познание, а предубедеността – невежество.”

 

  1. Д-р Петя Кашукеева
  2. Д-р Стоян Генадиев
  3. Д-р Блаже Донев
  4. Д-р Анелия Истаткова
  5. Д-р Стефан Йовчев
  6. Д-р Милен Томов
  7. Д-р Ивелин Васков
  8. Д-р Полина Узунова
  9. Д-р Цветелина Върбанова – Манева
  10. Д-р Руси Манев
  11. Д-р Никола Борисов
  12. Д-р Денислав Иванов
  13. Д-р Георги Георгиев
  14. Д-р Венцислав Георгиев
  15. Д-р Сейхан Мехмед
  16. Д-р Айлен Мехмед
  17. Д-р Илхан Мехмед
  18. Д-р Пенка Каменова
  19. Д-р Иво Белколев
  20. Д-р Бохос Бохосян
  21. Д-р Айлин Керим
  22. Д-р Моника Нанова
  23. Д-р Георги Георгиев
  24. Д-р Патрисия Петрова
  25. Д-р Емил Емилов
  26. Д-р Виктория Чакърова

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили