† Напусна ни проф. Ангел Пенчев

0

На 88-годишна възраст ни напусна заслужилият треньор по тенис, почетният гражданин на Русе  проф. Ангел Пенчев.

Ангел Пенчев е роден на 24 октомври 1933 г. в Русе. Основното си образование получава в училище „Братя Миладинови“ в Русе, в близост до изградените през 1930 година тенис кортове, които често посещава още като дете. През 1949 година печели първото си състезание – купата на Пловдивския панаир.

Национален състезател през периода 1953-1961 г., той е сред първите, завършили специалност „Тенис“ във ВИФ (сега НСА). След завършването му се завръща в родния Русе и от 1962 г. започва „възраждането“ на тениса в крайдунавския град. Сред възпитаниците му са републиканските шампиони за мъже и жени Любомир Петров и Диана Москова и др. През 60-те и началото на 70-те години се говори за русенска школа в тениса.

През 1972 г. Ангел Пенчев е привлечен за асистент по тенис във ВИФ, по-късно оглавява там и сектор „Тенис“ в катедра „Футбол и тенис“ ,става доцент, а през 1993 г. е хабилитиран за първия и единствен досега в България професор по тенис.

Като треньор на мъжкия на национален отбор, води нашия тим на редица балканиади, капитан е и на селекцията ни за купа „Дейвис“. За своите успехи е отличен и със званието „заслужил треньор“. През последните години дойде и най-голямото и заслужено признание за проф. Ангел Пенчев. Той бе обявен за почетен гражданин на Русе.

Поклон пред паметта му!

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили