„Европа в моя регион“ стартира от Русе

0

С информационна кампания под мотото „Преоткрий Русе – градът на първите неща“ в Русе започна инициативата на Европейската комисия „Европа в моя регион“ в България.

Символичният старт дадоха ръководителят на отдел „България, Хърватия и Словения“ в ГД „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия Агнес Монфре заедно с колегата си Петър Христов, ръководител на програма в същата дирекция, и с кмета на града Пенчо Милков.

„За нас е особено важно европейските политики да се водят не само между ръководствата на институциите, но да достигат реално до хората и особено до младите“, заяви г-жа Монфре. Тя и кметът отбелязаха постиженията в обновяването на градската среда с европейски средства с акцент върху два проекта, които станаха фокус на кампанията: „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“ и „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“. Първият е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013, а вторият по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

В рамките на кампанията по-късно през деня се проведе образователна игра Treasure Hunt с участието на местния инфлуенсър Мирослав Митев и ученици от основното училище „Любен Каравелов“. Образователната дигитална игра „Преоткрий Русе: Играта“, се състои от 8 загадки, скрити по маршрут от градски забележителности, който започна от пл. „Хан Кубрат“, също обновен по проекта за благоустройство на ул. „Александровска“.

Освен на празничния 9 май в търсене на съкровищата на Русе до края на юни ученици от русенските училища и техните семейства ще могат да се включат, като сканират QR код и намерят отговорите на забавни въпроси.

Вниманието на русенци към местното културно наследство и към постиженията в благоустройството на центъра на града с европейски средства ще бъде ангажирано и чрез фотоконкурс „Преоткрий Русе“. Трима участници с най-добрите снимки ще бъдат наградени с професионална семейна фотосесия, както и с две семейни вечери.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук