ПГ по туризъм – Русе с второ място в национален конкурс

0

Второ място, в националния конкурс „посланици на здравето“ завоюваха възпитаници на ПГ по туризъм в Русе.

В конкурса дейно участие взеха ученици от 8. до 12. клас, с ръководител г-жа Радостина Симеонова – учител по биология и здравно образование. Консултант на проекта беше г-жа Валентина Игнатова – учител по химия и опазване на околната среда.

Те работиха по проекта „Нека храната бъде лекарство, а лекарството – храната“, чиято цел е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Ключовата идея на проекта е учениците сами да открият пътя към здравето чрез рационално хранене и активна двигателна култура, като бъдат поставени в роля на активни изследователи, откриватели и промоутъри на здравословното хранене.

Конкурсът се проведе в две фази. Една от първите задачи, с които учениците трябваше да се справят, беше създаването на лого и мото, които щяха да дадат тласък на проекта и да създадат интерес към него. Тъй като трябваше да се разбере колко сериозни са набелязаните проблеми, сред учениците на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе, се проведе проучвателна дейност, свързана с изготвяне и осъществяване на серия от анонимни анкети  за  начина на хранене на гимназистите. Резултатите показаха, че 90% от тях се хранят един път на ден и нямат хранителен режим, хапват на крак и бързат, когато се хранят, наведнъж поемат голямо количество храна и питиета – предимно енергийни напитки, консумират често пържени и готови пакетирани храни и рядко консумират зеленчуци.

Проектът включваше и две контролни измервания на теглото от медицинската сестра в Гимназията, с целта да се регистрира процента на учениците с наднормено тегло, да набележат класовете, с които е необходима по-задълбочена работа, и да се установи в края на проектните дейности ползотворна ли е била тя.

За да се  засилят интересът и желанието  за промяна на хранителните навици, участниците бяха обучени да изчисляват индекса на телесната маса /ИТМ/ и да го прилагат и върху близки и роднини.

В серия от презентации, насочени към всички класове, бяха отразени резултатите от проведена проучвателна дейност, свързана с откриването на съставки с негативно влияние върху функциите на организма, изписани в етикети на пакетирани храни.

Фотоконкурсът „Семейната пазарска количка“ засили интересът на родителите към проекта и към процеса на активното им участие във възпитаване на добри хранителни навици.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук