„Студентска искра“ стана на 65 г. Честито!

0

С кръгла маса, посветена на вестника и на всички искрици, оставили своя следа в историята на вестника и в историята на Русенския университет,  в. „Студентска искра“ отпразнува своята 65-годишнина. Представен беше и издаденият сборник „65 години Студентска искра и 5 от тях“ за периода 2018 до 2023 г.

Събитието откри главният редактор на вестника – доц. дн Анелия Манукова. Тя поздрави гостите и разказа накратко историята на „Студентска искра“. Ректорът на университета – акад. Христо Белоев поздрави всички, които са допринесли и продължават да допринасят за съхранението, развитието и модернизацията на вестника.

Засл. доц. Живодар Душков, проф. Димитрина Цонева, г-н Калчо Петков, г-жа Мария Сапунджиева бяха част от хората, които разказаха вълнуващи моменти от списването на вестника.

На 5 февруари 1958 г. в Русе се появява първият брой на вестник, наречен „Студентска искра“. Тримата борбени и дръзки младежи – Иван Неделчев (главен редактор), Кирил Момчилов и Йордан Панайотов, са първият екип, превърнал идеята в реалност.

Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес – 65 години уникална история за България. Това не е най-старият, а най-дълго съществувалият през годините академичен вестник, запазил име, университет и читатели. Това е искра, живот, развитие и възход.

За своите 65 години вестникът е излязъл с 423 регулярни броя (по номерация), много извънредни броеве (без номерация), специални броеве със заглавия с тематични заглавия. В редакциите му са работили над 650 сътрудници.

От 5 февруари до 17 февруари 2023 г. във фоайето на Ректора на Русенския университет се представя изложбата „Искра, живот, развитие – „Студентска искра“ 65 години възход“, показваща моменти от историята на изданието от 1958 г. до 2023 г.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук