„Студентска искра“ стана на 65 г. Честито!

0

С кръгла маса, посветена на вестника и на всички искрици, оставили своя следа в историята на вестника и в историята на Русенския университет,  в. „Студентска искра“ отпразнува своята 65-годишнина. Представен беше и издаденият сборник „65 години Студентска искра и 5 от тях“ за периода 2018 до 2023 г.

Събитието откри главният редактор на вестника – доц. дн Анелия Манукова. Тя поздрави гостите и разказа накратко историята на „Студентска искра“. Ректорът на университета – акад. Христо Белоев поздрави всички, които са допринесли и продължават да допринасят за съхранението, развитието и модернизацията на вестника.

Засл. доц. Живодар Душков, проф. Димитрина Цонева, г-н Калчо Петков, г-жа Мария Сапунджиева бяха част от хората, които разказаха вълнуващи моменти от списването на вестника.

На 5 февруари 1958 г. в Русе се появява първият брой на вестник, наречен „Студентска искра“. Тримата борбени и дръзки младежи – Иван Неделчев (главен редактор), Кирил Момчилов и Йордан Панайотов, са първият екип, превърнал идеята в реалност.

Това е единственият университетски вестник, който не е променил своето име от 1958 година и не е прекъсвал връзките си с читателите до днес – 65 години уникална история за България. Това не е най-старият, а най-дълго съществувалият през годините академичен вестник, запазил име, университет и читатели. Това е искра, живот, развитие и възход.

За своите 65 години вестникът е излязъл с 423 регулярни броя (по номерация), много извънредни броеве (без номерация), специални броеве със заглавия с тематични заглавия. В редакциите му са работили над 650 сътрудници.

От 5 февруари до 17 февруари 2023 г. във фоайето на Ректора на Русенския университет се представя изложбата „Искра, живот, развитие – „Студентска искра“ 65 години възход“, показваща моменти от историята на изданието от 1958 г. до 2023 г.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук