23,75-каратово злато покрива новия купол на Пантеона

0
447

Златните листове покриват 155 квадратни метра от купола на Пантеона на възрожденците в Русе. Изработени са по поръчка от германска фирма. Листенцата са с големина 8 на 8 см. Те са изключително деликатни. Най-тънкото е с грамаж 2.5 грама на квадратен метър.

Листите са изработени 23,75-каратово злато и са изключително чувствителни. По думите  на Катя Павлова от Община Русе, полагането на позлатата отнело повече от месец на екип реставратори. Трябвало е да се съобразяват с атмосферните условия и да бъдат много прецизни по време на работа.

Куполът на Пантеона, който е строен през 1978 година, се позлатява за втори път. А костницата – музей, в която са положени костите на Любен Каравелов, Баба Тонка и нейните синове и дъщери, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Икономов и други наши национални герои, е реставрирана изцяло. Ремонтните дейности са почти приключени, оформени са нови експозиционни коридори, а буквите с имената на над 400 радетели на българското Възраждане са почистени.

От музея подготвят визуална изненада за посетителите си – 360-градусова мултимедийна панорама.