Турция, Русия, Иран и Сирия провеждат „конструктивни преговори“

0

Министрите на отбраната и ръководителите на разузнавателните служби на Иран, Русия, Сирия и Турция проведоха във вторник разговори, които Анкара и Москва определиха като конструктивни, като част от усилията за възстановяване на турско-сирийските връзки след години на враждебност по време на сирийската война.

По време на 12-годишната гражданска война Турция, която е член на Алианса на НАТО, подкрепяше политическата и въоръжената опозиция срещу сирийския президент Башар Асад и изпрати свои войски в северната част на страната.

Москва е основният съюзник на Асад и насърчава помирението с Анкара. Но Дамаск изисква пълното изтегляне на турските войски, за да бъдат възстановени отношенията.

По време на разговорите в Москва министрите и ръководителите на разузнавателните служби са обсъдили укрепването на сигурността в Сирия и нормализирането на връзките между Анкара и Дамаск, съобщиха в отделни изявления турското и руското министерство на отбраната.

И четирите държави потвърдиха желанието си да запазят териториалната цялост на Сирия и необходимостта от активизиране на усилията за бързото завръщане на сирийските бежанци в страната им, се казва в изявленията.

Сирийското министерство на отбраната съобщи, че по време на разговорите е било обсъдено изтеглянето на турските войски от Сирия, както и отварянето на стратегическата магистрала М4, която проправя пътя за съживяване на търговията на Сирия със съседните държави.

Преди това министрите на отбраната на Сирия и Турция проведоха разговори в Москва през декември, като това беше срещата на най-високо ниво между двете страни от началото на войната.

Миналата седмица министърът на външните работи на Турция заяви, че срещата на външните министри на четирите държави, която ще се основава на разговорите от декември, може да се състои в началото на май, но по-късно той заяви, че тя се отлага, тъй като страните не могат да се споразумеят за точна дата.

Сирийски официални лица неведнъж са заявявали, че всякакви стъпки към нормализиране на отношенията между Дамаск и Анкара могат да настъпят само след като Турция се съгласи да изтегли хилядите си войници, разположени в контролирания от бунтовниците северозападен район.

Широкото военно присъствие на Турция попречи на предишни военни кампании, ръководени от Русия, да възстановят последния голям бунтовнически анклав в Сирия под държавен контрол.

Източник: Reuters

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук