Ученици от цялата страна тръгват по стъпките на Таньо войвода

0

Над 450 ученици от цялата страна ще се включат в похода по стъпките на четата на Таньо войвода, съобщават от Областната управа в Русе която подпомага организацията.

Инициативата се провежда за 38 път и е под патронажа на президента на Република България. В похода ще се включат също академик Георги Марков и проф. Петко Петков, които ще беседват с участниците. Началото на мероприятието ще бъде дадено в 8 часа сутринта на 30 май /вторник/ в Тутракан, а завършекът ще е на 2 юни, петък, в село Априлово.

Походът ще премине и през територията на област Русе като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово. Преди това участниците ще преминат и през Сеново и Кривня, както и през резервата „Бели Лом“.

28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук