Русе отбеляза Деня на храбростта, празник на града

0

С поредица от събития под надслов „Русе заедно“ Русе отбелязва своя празник, Деня на храбростта Гергьовден.

Празничният ден  започна с литургия в храм „Св. Георги“. В сградата на Общината се проведе и церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“, на дългогодишният ръководител на един от най-добрите боксови клубове в страната БК „Русе“ Илия Сяров.

По-късно пред Паметника на Сръбско-българската война имаше официална церемония по случай Деня на храбростта и българската армия. Гости на нея бяха и представители на местната власт на съседния румънски град Гюргево, който също днес отбелязва своя празник. В памет на загиналите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и благодарствен молебен по повод Деня на храбростта от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената галерия е свободен, а в Библиотеката може да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На различни локации жителите и гостите на града можеха да усетят „Русе в кутия“; да се научат да вият Гергьовски венци; да се включат в хоротека или да се насладят на таланта на децата от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и ВГ „Слънце“. По централната ул. „Александровска“ пък имаше анимация на кокили, акробатично шоу, пътуващите актьори от Държавен куклен театър – Русе и професионално фотозаснемане от русенски фотографи.

Младежкият парламент към Общински младежки дом беше подготвил вълнуващо „Търсене на русенски съкровища“, имаше и безплатни туристически разходки, провеждани от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. Любителите на екстремните спортове пък можеха да скочат с бънджи от Гредовия мост. Поредицата от събития завършва с голям концерт на група D2 с участието на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук