28 септември: Международен ден на правото да знам

0

Светът отбелязва Международния Ден на правото да знаеш, подкрепяйки прозрачност и свободен достъп до информацията

Международният ден на правото да знам се отбелязва на 28 септември. На този ден празнуваме правото си да сърфираме в интернет, да търсим информация, да я получаваме и да я публикуваме в социалните мрежи или в блоговете си! Можете ли да си представите свят, в който не можете да научите всичко, което ви е необходимо? Вие четете това, защото се възползвате от правото си!

Правото на достъп до информация е важно човешко право, необходимо за упражняването на други човешки права.

Правото на информация е от съществено значение за прозрачното и отговорно управление. Правото на достъп до информация прави възможно участието на обществеността във формулирането на социалните политики и в процесите на вземане на решения в управлението.

Правото на информация може да бъде ефективно упражнявано и прилагано само въз основа на закони, регламентиращи това право в съответствие с международните стандарти.

За пръв път Международният ‘Ден на правото да знаеш’ бива открит през 2002 г., след което става приет и развиван от множество международни граждански общества. През 2019 г., Общото събрание на ООН го обявява официално за Международен ден за всеобщ достъп до информация (International Day for Universal Access to Information – IDUAI) и установява датата на 28 септември за негово отбелязване.

Идеята за този ден се корени в африканските граждански общества, които активно насърчават прозрачността и правото на информация.

В България, този ден е отбелязан с годишна церемония за връчване на награди, организирана от Програма Достъп до Информация (ПДИ), като част от усилията за насърчаване на прозрачността и свободния достъп до информацията.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук