287 събития с над 100 000 посетители отчете „Русе – град на свободния дух“

0
70
287 събития

287 събития е организирала през изминалата 2018 г. фондация „Русе – град на свободния дух“, като проявите са били посетени от повече от 100 000 души.

Това е записано в отчета на фондацията, който бе представен от зам.-кмета на Русе Страхил Карапчански, който е и председател на Управителния съвет на фондацията.

Сред по-значимите прояви са музикалния пърформанс „Европа – това сме ние“, фестивала „3D стрийт арт“, зимното приключение „Сребърните кънки“ и много други.

Продължи реализирането на стартиралата през 2016 година  благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Съвместно с фондация „Еконт“ беше реализирано поредното издание на програма „Знание и растеж“, която се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. В рамките на фонд “Лицата на Русе” са подкрепени 101 местни таланти.

Приходите на Фондацията за 2018 година възлизат на 385 561 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 144 997 лв. са от 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 2 са на физически лица.

Д-р Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съвет – Русе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2019 година. Той допълни, че и през 2019 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци и гостите на града събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, 3D STREET SRT, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“. Ще се реализират още два музикални пърформанса на открито по повод 9 май –Денят на Европа и 22 септември –Денят на независимостта на България. Ще бъдат инициирани и подкрепени събития в областта на масовия спорт, като основа за здравословен начин на живот.