29 юни – Ден за безопасност на движение по пътищата 

0

Редица събития по случай Деня за безопасност на движение по пътищата, който се отбелязва днес, предвиждат местните и държавни власти в Русенско. Над 200 ученици от русенските училища се очаква да се включат в среща с полицаи от Областната дирекция на МВР, която ще започне в 10.00 часа в Пленарна зала. Тя се организира съвместно от ОДМВР и Регионалното управление на образованието с подкрепата на Областната администрация и Община Русе. По време на срещата си с униформените децата ще научат любопитни факти, а също ще могат да разгледат специализирана техника за контрол на скоростта, полицейски автомобили и мотори, които ще бъдат паркирани пред сградата на Общината. Служителите на реда обещават да отговорят на всеки един въпрос на децата. Те ще дадат и полезни съвети за това къде трябва да се движи човек,  ако няма тротоар, как се пресича с колело и много други подобни. 

В част от детските градини в Русе вече се проведоха интерактивни игри, чрез които най-малките демонстрираха знания и умения за безопасно движение на пътя. Те бяха организирана от Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ и са част от ежегодна кампания, насърчаваща социално-отговорното поведение. Експертите от РЗИ са представяли и мултимедийни презентации по тематиката, привличащи вниманието на децата. В редица детски и в учебни заведения в областта гостуваха и полицейски служители, които по традиция провеждаха превантивни беседи с подрастващите, насочени към сигурността им през ваканционните летни месеци. 

Във Ветово днес ще бъдат наградени и участници в конкурса за детска рисунка, провеждащ се под надслов „Да играем безопасно на улицата“. В инициативата са се включили над 130 деца между 1 и 12 клас, както и от детските градини. Инициативата там бе организирана от Общината. 

В Две могили жителите и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с деца от ДГ “Св. Св. Кирил и Методий”- гр. Две могили, придружени от техните възпитатели и от униформени служители от РУ – Две могили. Те ще раздават подготвени от децата картички, припомнящи основните правила за безопасност. Това ще се случи в централната градска част от 10 часа. 

Подобни събития се организират за четвърта поредна година, след като с решение на Министерски съвет 2019 година бе определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото „Пази семейството си на пътя“. В продължение на тази практика, обявяването на 29 юни за ден на безопасността на движението по пътищата ще създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в тази област, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки, насочени към безопасност на транспортните системи. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук