„Оборудват“ черен щъркел със сателитен предавател

0
Поставят пръстени

Това съобщи биологът Стоян Николов. Чрез него ще се получава информация за движението на защитената от закона птица. Директорът на парка Цонка Христова припомни, че от четири години на гнездо на този вид птица е монтирана камера. Тази година щъркелът е подранил с месец и е пристигнал на 21 февруари, каза още Христова.

До средата на месец март в природен парк „Русенски Лом“ ще бъдат обезопасени 100 електрически стълба. По проводниците ще бъдат поставени протектори, а целта е опазването на птиците, които често загиват от токов удар. Към момента са локализирани две места, които са опасни за птиците. Те са в района на село Нисово и край село Кошов. Когато протекторите бъдат монтирани, дори и да кацне на тях птица, то тя ще бъде защитена.

Биологът каза още, че са проучени и 25 гнезда на хищни птици – на обикновен мишелов, на малък и на голям ястреб и на малък креслив орел. Към момента в парка има монтирани и 50 дървени къщички за малки птици. Те ще бъдат наблюдавани през целия период на гнездене, като идеята е в една от хралупите да бъде поставена и камера.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук