3-годишно момиченце от Търново се нуждае от 250 хил. евро, за да живее

0

Тригодишната Нелис Кедова от Велико Търново от две години води геройски битка с коварно злокачествено заболяване. Мъничката Нелис е с диагноза „невробластом” и от май 2019 година се лекува в клиника в Турция. Вече е претърпяла няколко операции и тежки процедури, а в момента се нуждае от  250 000 евро за имунотерапия, за да продължи да живее.

Преди две години родителите на Нелис научават, че детето страда от злокачествен тумор. С диагнозата „Невробластом“ Нелис и майка й заминават за в клиника в Истанбул, където момиченцето геройски изтърпява тежки операции, химиотерапия и лъчелечение.

„Направили сме няколко операции, 12 курса химиотерапия, трансплантация на костен мозък, 27 са лъчетерапия и всичко това даде много добър отговор, цялото лечение беше в нейна полза“, разказа майката на Нелис Ася Кедова.

На 18 януари Нелис е подложена на нова осемчасова операция, заради новопоявили се два тумора.

„Претърпя една операция на гръдния кош, за съжаление болестта й отново се върна. За щастие, операцията мина добре, двата тумора са извадени с част от белия дроб, защото там имаше срастване. В момента тя е много добре, излязла е от реанимация, раздвижваме я”, разказа майка й.

Въпреки направената операция е наложителна имунотерапия със скъпоструващото лекарство Карзиба, за да живее Нелис. Досега за лечението й са събрани близо 300 хил. евро, с които са платени всички процедури. Имунотерапията обаче струва 250 хил. евро.

„Трябва да се мобилизираме да действаме по-бързо защото трябва да разрешат от министерството на здравеопазването в Турция да одобрят вноса на лекарството. Първоначално за самото лекарство са нужни 150 000 евро , като цялата оферта на Нелис за имунотерапията е 250 хил. Евро“, разказа лелята на Нелис Мелиха Исуфова, която организира кампаният за събиране на средства.

Родителите на Нелис вярват, че отново ще се намерят хора с големи сърца, които да помогнат със средства, за да живее тяхната рожба.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили