30 000 работни места са застрашени в Lufthansa заради COVID-19

0

Германската авиокомпания Lufthansa предупреди, че 30 000 работни места са застрашени, тъй като намали графика си през зимата до нива, които не се наблюдават от 70-те години на миналия век, тъй като търсенето на пътувания се срива поради пандемията на коронавируса.

За това съобщава Канал 3.

Изпълнителният съвет на най-голямата авиокомпания в Европа  е заявил в писмо до служителите, че сега е „по-трудно от всякога“ да се предскаже как ще се развива авиационната индустрия, тъй като има малко яснота относно това колко дълго ще се прилагат предупрежденията за пътуване или колко бързо може да доде възстановяването на полетите.

Използването на видеоконференции може също така да е променило нагласата за пътуване на фона на екологичните прерогативи, докато натискът върху доходите може да тежи и върху туризма, пише бордът в писмото, видяно от Франс прес.

„Никой не може да предвиди тези ефекти. Въпреки това сме решени да запазим поне 100 000 от сегашните 130 000 работни места на Lufthansa Group. Дори в момента да нямаме почти достатъчно работ за работна ръка с такъв размер“.

Lufthansa заяви през септември, че повече работни места ще пострадат от обявените преди 22 000, но тогава не даде ясно число.

Германската държава през юни се намеси, за да вземе 25 процента дял от авиокомпанията, наливайки девет милиарда евро ликвидност, за да подкрепи една от най-видимите в международен план компании в страната.

Превозвачът, включително дъщерните му дружества Swiss, Austrian, Brussels Airlines и Eurowings, заяви, че ще заземи 125 самолета повече от планираното през зимата, предлагайки максимум една четвърт от капацитета на 2019 г., тъй като очаква „по-малко от една пета“ пътници в сравнение с предходната година.

„След лятото, което ни даде всички основания за надежда, сега отново сме в ситуация, която е равносилна на ефективно блокиране.“

Тъй като туристическата индустрия се адаптира към пост-пандемичния свят, бордът на авиокомпанията заяви, че  Lufthansa ще бъде по-малка, но и по-ефективна.

Компанията работи в няколко направления за спасяване на работни места, като същевременно запазва функционалността си. Lufthansa ще намали администрацията си с около 30%, също така задържа служителите си на съкратено работно време.

Lufthansa отчете оперативна загуба от 1,3 млрд. евро по предварителни данни за третото тримесечие, но трите месеца до края на 2020 г. изглеждат далеч по-мрачни.

Снимка: Канал 3