30 години от кървавия атентат на гара Буново

0
2712
32 години от кървавия

На март 1985 г. избухва бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. Загиват 7 души – 3 деца и 4 жени, тежко ранени са още девет, сред които 2 деца.
gara_bunovo-atentat782Адската машина била с часовников механизъм, а часът – разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21,31 ч. на гарата, а не в тунела.
За подготовка и извършване на атентата са обвинени Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), свързвани с нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България.
За помагачество са обвинени и осъдени Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали) – на 6 години, Никола Николов – на 2 години, Севда Латинова и Милко Вълканов – на по 1 година. Терористите стават обект на сделка с Турция и са разменени.
През 1990-те год. на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007, близо до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата. Паметникът представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.