30 години от създаването на първата антикомунистическа коалиция в България

0
141
30 години от създаването

Днес се навършват 30 години от създаването на първата антикомунистическа коалиция в България – Съюза на демократичните сили.

Учредители на СДС стават независимия профсъюз „Подкрепа”, гражданските сдружения „Екогласност”, Независимото дружество за защита на човешките права, Клубовете в подкрепа на гласността и преустройството, Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности, Независимото студентско дружество, Движение „Гражданска инициатива”, както и възстановените партии БРСДП/о/ и БЗНС „Никола Петков”. Малко по-късно се присъединяват възстановените Радикалдемократическа партия и Демократическа партия, както и новосъздадените Зелена партия, Обединен демократичен център и Нова социалдемократическа партия. Пръв председател на Националния координационен съвет на СДС е д-р Желю Желев – бъдещ пръв президент на България.

Чрез силна опозиционна кампания и ползвайки примера на полския профсъюз „Солидарност”, СДС успява да принуди управляващата БКП да започне процеса на демонтаж на тоталитарната система. Това става на Националната кръгла маса в периода януари-март 1990 г. Приети са споразумения за гарантиране на мирен преход към демокрация и реформиране на политическата система. Това е първата политическа победа на СДС в условията на тоталитарната система.

През 1998 г. СДС се регистрира като политическа партия. Трансформирането на СДС в партия не се приема еднозначно. То засилва централизираното ръководство на организацията, създава условия за еднолични решения, пренебрегва ролята на местните организации. Същевременно стеснява избирателната база на СДС, освобождава политическо пространство за други политически партии в дясно и центъра и превръща довчерашни коалиционни партньори в политически конкуренти.

Създадена като политически субект, носител на антикомунистическата идеология, със СДС се свързват най-важните промени по време на прехода. В периода на управление на правителството на ОДС 1997 – 2001-ва година на практика е подготвено бъдещото членство на страната ни в НАТО и Европейския съюз.