30 години по-късно. Първата публична демонстрация за чист въздух над Русе

0
120
Първата публична демонстрация

Своеобразен римейк на първата в най-новата ни история публичната демонстрация – протестът срещу обгазяванията на града от комбината „Верахим“ ще има в Русе.

Събитието ще бъде на 27 септември, в навечерието на 30-годишнината от събитието.

Това съобщиха Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова – част от организаторките на протеста, състоял се в Русе на 28 септември 1987 г.

В 17,30 ч. в катедралния храм „Света Троица“ ще бъде отслужена заупокойна литургия, след което участниците в събитието ще преминат през централния градски площад по маршрута, по който вървяха преди 30 години. След това в Зала 1 на областната управа ще има среша с русенци.

Протестът се проведе в ранния следобед на 28 октомври. На пръв поглед площадът изглеждаше пуст, впечатление правеше само необичайно големия брой милиционери в уличките, водещи към площада. Пред съдебната палата имаше десетина жени. Преодолели страха, те извадиха приготвените плакати и тръгнаха през площада. Към тях постепенно се присъединяваха все повече и повече хора и пред сградата на Общината, където готава се помещаваха Окръжният и Градският комитети на БКП колоната наброяваше няколко хиляди души. Най-отпред бяха група майки с детски колички и те дадоха името му – „Протеста на майките с количките”.

Точно по това време в града беше членът на Държавния съвет и бивш министър-председател Гриша Филипов. Той остава изненадан, впечатлен и разтревожен от нерегламентираното внушително събиране на хората. Заедно с тогавашния първи секретар на ОК на БКП Петър Петров той излезе пред протестиращите и с типичните за партийната риторика клишета се опита да ги успокои, че партията и правителството правят всичко за решаване на проблема.

Нито радиото, нито телевизията, нито печатът съобщиха за тези протести. Това събитие далеч предхожда 10 ноември и определено може да се приеме като „началото на края“ на тоталитарния режим.

През 2014 г. шестте организаторки на протеста – Дора Бобева, Цонка Букурова, Албена Велкова, Евгения Желева, Стефка Монова и Вяра Георгиева бяха удостоени с орден „За гражданска заслуга“- първа степен.