329 блока в Русе с шанс да бъдат санирани с европари

1
3486

Това съобщиха от общинската администрация.

Всички мерки за повишаване на енергийната ефективност са напълно безплатни за собствениците на жилищата. Задължително изискване е да се санира целия блок, а не само отделни входове. Освен това блоковете трябва да са панелни, с пакетно-повдигнати плочи или с едроплощен кофраж, както и в тях да има обособени най-малко 36 самостоятелни жилища.

За да могат русенци да се възползват от програмата, трябва да има решение на 67% от собствениците на блока за създаване на Сдружение, както и да се подаде заявление за регистрация на сдружението на етажната собственост. След получаването на Булстат, се входира и заявление за саниране към Община Русе, а последната стъпка е одобрението на блока и отпускане на средства от Фонда за саниране.

Важно е да се отбележи, че за целите на програмата е необходимо да се регистрира едно сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата.

Собствениците на офисите, магазините и другите самостоятелни обекти в блоковете, които се използват за търговски цели, ще плащат за санирането им

На този етап Община Русе призовава всички председатели на Управителни съвети/управители на етажната собственост да заявят с писмо своето желание за кандидатстване по програмата. От началото на годината до момента 35 домоуправители или собственици на апартаменти в Русе, са се интересували от националната програма, заяви Кремена Оджакова – началник отдел „Управление на етажната собственост“ към Община Русе.

Тъй като ще бъдат финансирани проекти до изчерпване на финансовия ресурс, Общината призовава гражданите своевременно да предприемат действия по Националната програма.

1 коментар

  1. Сега всички ромски блокове от “Чародейка” най вече, ще бъдат направени безплатно.