36 семейства остават без вода заради ремонт на ВиК

0
115

От седмица 36 семейства по улица „Константин Иречек“ в Силистра са без вода заради закъсняла реализация на проект за водоснабдяване и канализация и ниските температури. Живущите носят вода от обществени чешми и обслужват домакинствата си с помощта на близки и приятели. От Общината обещават до края на годината всичко да приключи.

Ремонтът за изграждане на канализационна система, каквато не е имало до този момент и подмяна на водопроводната инсталация е проектиран отдавна.

„Направихме проектиране – проведохме процедури по закона за обществените поръчки, но спазвайки всички тези процедури, изпълнението на проекта се забави“, каза зам.-кметът на Община Силистра инж. Тихомир Борачев.

Докато се извърши проектът, зимата идва и разкопаната улица е покрита с лед и сняг, а изграденият временен въздушен водопровод замръзва и хората са принудени да живеят без вода, да си купуват или снабдяват от друго място. Оказва се обаче, че проектът е нямало как да изчака по-благоприятни атмосферни условия.

„Тук е свързано с източника на финансиране, който ни задължава до края на годината да оползотворим тези средства, в противен случай ги губим“, уточни инж. Борачев.

И за да не загубят близо 400 000 лева, от Общината се извиняват за неудобството и разчитат на разбиране от страна на хората. От администрацията коментираха, че ремонтът трябва да приключи до края на годината.