4 стъпки предлага БСП за справяне с коронакризата

0

Ковид кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната, написа във Фейсбук Корнелия Нинова и напомни, че от БСП предупреждават за това от години.

„Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега“, подчерта лидерът на БСП, който в петък напусна болницата  София, след едносемично лечение на коронавирус. Оттогава Нинова работи от в къщи.

Според Нинова, в здравеопазването  е създаден се „порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес“.

Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването, категорична е тя.

За преодоляването му от БСП предлагат 4 ясни стъпки за справане с кризата:

  1. Гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за всички здравноосигурени. За здравнонеосигурените – държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова), за даден пациент във всеки етап от живота му.

 

  1. Приемане на наредба за формиране на работните заплати на медицинския и немедицинския персонал , гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

 

3.  Премахване на търговския  статут на здравните заведения и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. С цел покриване от медицинска помощ на цялата страна изграждане изграждане на холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

4. Намаление на ДДС на лекарствата на 9 %.

От БСП призовават всеки, които има проект за здравна система унас и решаване на проблема с Ковид кризата, да го „сложи на масата“, за да може хората да преценяват кой е работещ и кой ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ.