400 поеха по стъпките на четата на Таньо Войвода

0
49
националния поход

Над 400 души се включиха в 32-ото издание на похода по стъпките на четата на Таньо войвода

Основен организатор е Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“, с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово. Проявата се провежда под патронажа на президента Румен Радев и ще завърши на 2 юни в местността Керчан баир, край село Априлово, където е лобното място на Таньо войвода.

На брега на Дунав, край тутраканското село Пожарево беше направена възстановка на събитията от 1876 година, когато четата на Таньо войвода, слиза на българска земя,  паралелно с тази на Христо Ботев.  141 години по-късно походът е знак, че нищо не е забравено и е като школа за патриотично възпитание.

„За мен е наистина важно да има такива походи да има уроци,  да се възпитава у нас родолюбие, защото като се възпитава у нас такова нещо – един ден ще се останем в България и ще обичаме държавата си.“, сподели за ТВН шестокласничката Мария Андреева, която участва в проявата.

„Светлите примери от история ни трябва да се популяризират“, убеден е д-р Пламен Буржев от Попово, който участва в похода още от първото му издание през 1985 година. И допълва, че тази инициатива е важна, за да  се знае, че четниците не са се борили за тях, не са се борили за пари и слава,  а са дали живота си за освобождението ни от турско робство.

„Първо сме българи и това е нашата сила това е нашата земя.  Тази река е европейска и тя ни обединява. Посланието е правилен прочит на историята“, каза председателят на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие“ д-р Анатолий Кънев.