49 социални услуги предоставя Община Русе

0

В момента Община Русе предоставя 49 социални услуги, някои от които без аналог в страната.

Това съобщиха от общинската администрация по повод Деня на социалния работник, който се отбелязва днес. С тях се обхващат близо 5000 деца и възрастни от различни уязвими групи, в т.ч. лица с различни физически и психически увреждания.

Доставчици на социалните услуги са Община Русе и 11 неправителствени организации – сдружения с нестопанска цел, фондации, ЕООД. Доставчиците на социални услуги за пълнолетни лица със специфични потребности са седем, а тези за деца и младежи със специфични потребности са общо 6. Специализираните институции са три с общ капацитет 436 потребители и 228 наети лица.

През последната година Община Русе разшири обхвата на дейността си в сферата на социалното подпомагане, като разкри 3 нови социални услуги – Център за грижа за лица с психични разстройства, Център за грижа за лица с различни форми на деменция и Кризисен център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск.

Част от политиката на общината е и непрекъснатото подобряване на материалната среда, в която се предоставят услугите, както и постепенното изграждане на по-голяма енергийна независимост. Фотоволтаични системи вече намаляват разходите в бившия дом „Майка и дете“, където се помещава детска градина и 7 услуги, а в Дома за възрастни с деменция „Приста“ освен слънчевата енергия, се използва и тази от водородна клетка.

Следващите предизвикателства са свързани с промените в Закона за социалните услуги и необходимостта от реформиране на един от най-големите домове за възрастни хора в България  – Дом „Възраждане“.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук